FabLab-oba ekipa osvaja Mejker Hakaton 2021

Članovi FabLab-a pobjeđuju Sarajevo Unlimited Makethon


Tim „Sigma Echo“ sačinjen od FabLab stažista, studenata i volontera osvojio je prestižnu prvu nagradu na Sarajevo Unlimited Makethon (Maker Hackathon)! Nije bio lak zadatak pobijediti na ovom uzbudljivom i pošteno romanskom takmičenju u Bosni i Hercegovini, među toliko zanimljivih i pametnih inovacija. „Cijelo ovo natjecanje bilo je prekrasno iskustvo i prilika da naučimo kako materijalizirati našu inovaciju“, rekao je Aid Tabak, inženjer elektronike. Osam timova prijavilo se na natjecanje, svaki je sastavljen od četiri inovativna i pametna mlada uma, no pobjedu je odnio projekt "Sigma Echo".

„Našem projektu smo dali ime Sigma Echo, a zamišljen je kao uređaj koji će osobama s invaliditetom pomoći u pronalaženju prtljage nakon putovanja. Pomogla bi različitim kategorijama osoba s invaliditetom na način da bi prenosila personalizirane audio/vizualne signale koje bi vlasnici prtljage mogli prepoznati", objašnjava svrhu njihove pobjedničke inovacije Aid Tabak.

Bila su potrebna četvorica briljantnih mladića, Mirza Muharemović, Dino Hasimbegović, Salih Imamović i Aid Tabak da naprave ovu pametnu spravu i pobijede. Osjećam se fantastično nakon pobjede koja je značila i osvajanje nagrade od 3.000 KM, ipak su ostali skromni.

„Iako smo pobijedili na natjecanju, već smo ostvarili svoj cilj razmjenom novih ideja i vizija s ostalim sudionicima. Također smo dobili neke konstruktivne povratne informacije od članova žirija i upoznali nove ljude", dodaju.

enter image description here

enter image description here

enter image description here


Comments