Osnivačka konferencija Maker inicijative u BiH

Udruženje FabLab BiH organizuje osnivačku konferenciju Maker inicijative u BiH koja će biti upriličena 04.03.2022. godine, sa početkom od 09h do 12h u prostorijama Obala Meeting Point u Sarajevu.

Primarni cilj konferencije je predstavljanje strategije za unapređenje Maker kulture i akcijskog plana. Projekat je razvio samoodrživu, otvorenu B2B/B2C platformu za mejkere u BiH, s direktnim pozitivnim implikacijama na samozapošljavanje, razvoj start-up scene, tržište poslova u zemlji, kao i promociju nauke, inovacija, tehnologije i obrazovanja povezanog za ove oblasti.
Maker platforma služi da objedini na jednom mjestu brojne poduzetnike, male obrte, inovatore, stvaratelje, klubove, udruženja, školske sekcije i akademske laboratorije, proizvođače, umjetnike, zanatlije i sve druge forme makera kojima će se na taj način olakšati vlastita prezentacija, umrežavanje i pronalaženje alata, mašina, procesa, proizvodnih pogona te ljudskih resorsa za njihove projekte i potrebe. ![enter image description here][1] Konferenciji će prisustvovati eminentni učesnici iz zemlje i svijeta, reprezentativni makerspaces (Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i FabLab), predstavnici formalnog obrazovanja (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, kroz pojedince koji su razvili specijalne makerspaces na nivou Univerziteta), neformalno obrazovanje (Omladinski centri, udruženja) i predstavnici relevantnih Ministarstava po hibridnom modelu (uživo+online). Projekat je od velikog značaja za razvoj privrede i poduzetništva u BiH, stoga cilj nam je upoznati i javnost sa svim našim međunarodnim i domaćim partnerima s kojima ćemo na jednom ovakvom događaju predstaviti sve naše planove za budućnost.

Organizirano uz podršku MakeMore Češka, FabLab Budapest, Robisz Poljska Agnitino Consillium Libertas; Podržano od strane International Visegrad Fund; Medijski partneri BHRT - Radio televizija Bosnei Hercegovine, Radio M Federalna novinska agencija - FENA; Naši sponzori:QSS, 3D Republika

Related Posts


Comments