Samodezinficirajuća šteka za vrata

Sa pojavom COVID-19, postalo je jasno, koliko je važno održavati higijenu i sprječavati širenje virusa.

Predstavnici iz Marigold Door Handle su došli na ideju o stvaranju samodezinficirajuće šteke za vrata kao odgovor na ovaj slučaj. Prethodno su sproveli anketu koja je pokazala da većina ljudi izbjegava dodirivati šteke za vrata zbog straha od moguće zaraze.

Oni su odlučili da je potrebno pronaći rješenje za ovaj problem, pa su se obratili ekipi FabLaba s idejom, gdje smo dalje radili na dizajnu i razvoju prototipa.

Prototip šteke je dizajniran, u relativno novom CAD programu, Shapr3D, koji je prvenstveno bio dostupan za Apple sisteme, pa je kasnije došao i na Windows.

Proces dizajna u ovom programu je bio vrlo intinuitivan, gdje je naš inžinjer sa klijentom, direktno na Ipadu, mogao odraditi brzo i konstruktivno rješenje koncepta i na kraju ga prikazati u Augmentovanoj realnosti (AR), onako kako bi to izgledalo u stvarnosti.

Nakon nekoliko važnih izmjena i prilagođavanja modela za 3D printanje, postignut je konačni rezultat prototipa. Gdje je na kraju 3D isprintan i sastavljen sa postojećom elektronikom.

U prilogu možete vidjeti video čitavog procesa dizajna.

https://www.instagram.com/reel/CpUl_RZgLSg/

Render modela Render modela u Blenderu

3D modeliran u Shapr3D aplikaciji na Ipadu 3D model u Shapr3D aplikaciji enter image description here Augmentovani prikaz dizajna enter image description here Finalni prototip modela

enter image description here